Auto theorie examen oefenen

Oefen hier gratis de theorie voor je autorijbewijs

Theorie
Je laat de motor lopen tijdens het tanken. Mag dat?
Ja
Nee, als je bij het tanken de motor laat lopen kan er brandgevaar ontstaan. Bij een diesel is er veel minder kans, maar toch! Vaak staat het ook op de pomp vermeld. Voor de zekerheid altijd de sleutel uit het contact halen. Dit ben je ook verplicht! Je mag nooit uitstappen, zonder de auto uit te zetten. Als je de motor laat draaien is dit nadelig voor het milieu. Het kan ook diefstal in de hand werken.
Theorie
Wat zou je in deze situatie doen?
Remmen
Gas los laten
Niets
Deze vraag heeft geen uitleg
Theorie
Kan de wijze van afstand houden, brandstof besparen?
Ja
Ja, je moet overal eigenlijk 2 seconden afstand houden. Vraag aan je instructeur hoe dat bedoeld is. Doordat je meer afstand bewaard kun je gelijkmatiger rijden. Je hoeft minder te remmen en gas te geven. Dit bespaart al gauw 10 procent op het brandstofverbruik. Je spaart dan automatisch het milieu.
Je moet er op bedacht zijn dat toestromende of uitgestapte passagiers niet goed op jou en naderende bestuurders letten.
Theorie
Wat zou je in deze situatie doen?
Remmen
Gas los laten
Niets
Deze vraag heeft geen uitleg
Theorie
Je rijdt hier 90 km per uur. Houd je voldoende volgafstand?
Ja
Ja, ongeveer 40 procent van alle verkeersongevallen op de wegen bestaat uit kop-staartbotsingen. Daarvan is maar liefst 90 procent het gevolg van te weinig afstand houden. Je kunt de helft van de snelheid die je rijdt in meters afstand aanhouden. Je kunt ook de twee seconden regel toepassen. Vraag je instructeur hoe het werkt, dit kan hij beter in de praktijk eens laten zien. Als je te weinig afstand houdt dan kost dit 215 euro.
Theorie
Is het goed om een auto te laten warmdraaien, voordat je gaat rijden?
Ja
Nee, warmdraaien terwijl de auto stilstaat zorgt voor extra slijtage en meer brandstofverbruik. Na de koude start is het van belang direct rustig weg te rijden. Alle delen van de motor worden zo gelijkmatig gesmeerd. Na ongeveer 10 km rijden komt de verbrandingsmotor pas op bedrijfstemperatuur. De eerste 10 km verbruikt de motor 50% meer! Misschien toch een keer de fiets pakken voor kleine afstanden?
Theorie
Je stopt hier even om naar de weg te vragen. Mag dat?
Ja
Nee, je mag bij een gele geblokte trottoirband niet parkeren. Naar de weg vragen hoort bij het parkeren. Alleen in- en uitstappen en laden en lossen hoort niet bij het parkeren. Niet even de kaart raadplegen of naar de weg vragen, want dan ben je aan het parkeren!
Theorie
Mag je bij de gele trottoirband parkeren en wachten op een vriend?
Ja
Bij een gele doorgetrokken lijn geldt een stilstaan verbod. Je mag hier niets! Doorrijden dus! Bij een gele onderbroken gele lijn mag je alleen niet parkeren. Het in- en uitstappen en/of het laden- en lossen mag wel!
Theorie
Je wilt rechtsaf. Moet je de voetgangers voor laten gaan?
Ja
Nee, als er voetgangers van links of rechts komen, dan gaan ze bijna nooit voor! Alleen als ze op een V.O.P. lopen of als je uit een uitrit komt. Verhard voor onverhard geldt voor bestuurders onderling! Gebruik het ezelsbruggetje: een voetganger van opzij? Gas erbij!