CBR auto theorie examen oefenen

Oefen hier gratis de theorie voor je autorijbewijs

Ben jij al geabonneerd op ons YouTube kanaal?

Theorieles op YouTube
Abonneer je nu op ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste videolessen en mis nooit een kans om je kennis te vergroten.

Ga naar YouTube
Theorie
Je rijdt met een aanhangwagen. Mag je gaan inhalen?
Ja
Ja, maar als de aanhangwagen en auto samen langer zijn dan 7 meter mag je dit alleen op de twee rechts gelegen rijstroken doen. Een combinatie van 7 meter of langer mag niet inhalen op de meest links gelegen rijstrook. Het moet dan wel om drie of meer rijstroken gaan. Op de twee rechts gelegen rijstroken mag dus worden ingehaald, tenzij er een verbod geldt. Denk om je snelheid! Je mag met een aanhangwagen maar 80 km per uur!
Theorie
Als je dit stopteken negeert, dan is dat een?
Misdrijf
Zware overtreding
Vergissing
B, het negeren van een stopteken is een zware overtreding van de tweede graad! Het kost je 175 euro om te beginnen en in het ergste geval ben je meteen je rijbewijs kwijt. In ieder geval heb je bij het beginner rijbewijs al minstens een strafpunt.
Theorie
Valt deze persoon onder de categorie bestuurders?
Ja
Ja, de ruiter bestuurt het paard. Volgens de verkeerswetgeving wordt een persoon die een voertuig zoals een paard bestuurt, beschouwd als een bestuurder. Zelfs wanneer de ruiter het paard aan de hand meeneemt, wordt hij of zij nog steeds beschouwd als een bestuurder. Daarom valt een ruiter onder de categorie bestuurders, ongeacht of het paard wordt bereden of aan de hand wordt geleid.
Theorie
Ivet is 12 jaar oud en 1 meter 60 groot. Mag ze zo met je meerijden?
Ja
De algemene regel is dat op alle zitplaatsen waar een gordel is, je de gordel moet gebruiken. Met ingang van 1 mei 2008 mag in auto's die op alle zitplaatsen gordels hebben, bovendien niemand meer zonder gordel worden vervoerd. Heeft de achterbank bijvoorbeeld drie gordels, dan mogen er niet meer dan drie mensen op de achterbank vervoerd worden. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd kinderzitje vervoerd worden. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel om en mogen zonodig ook een kinderzitje (zittingverhoger) gebruiken. Maar er zijn uitzonderingen. Wie door medische oorzaken geen gordel of (standaard) kinderzitje kan gebruiken, kan een ontheffing aanvragen bij de divisie Vorderingen van het CBR in Rijswijk.
Theorie
Welke snelheid mag je hier rijden?
40 km/u.
60 km/u.
80 km/u.
Probeer bij het bord al maximaal 50 km per uur te rijden. Veel automobilisten rijden tot aan het bord sneller en gaan dan op de rem of laten dan pas het gas los. Doe dat tijdig dat is ook nog milieu bewuster. Maak gebruik van het rollend vermogen! Let op of je niet ingehaald wordt!
Theorie
Je laat hier een passagier uitstappen, mag dat?
Ja
Langs de gele onderbroken streep is alleen het parkeren verboden. Als een voertuig stopt om een passagier te laten uitstappen, wordt dit beschouwd als stilstaan en niet als parkeren. Hetzelfde geldt voor situaties waarin je stopt om goederen te laden of te lossen. Dit wordt niet beschouwd als parkeren.
Theorie
Wat is de correcte volgorde van voor laten gaan?
Auto, tram, fiets
Fiets, auto, tram
Tram, auto, fiets
Een trammachinist is ook een bestuurder! Je hoort wel eens dat een tram altijd voor gaat, maar dat is alleen als er geen borden staan! Op een voorrangsweg gaan bestuurders voor. Rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg geldt niet voor afslaande trams! Anders zou de fietser voor de tram gaan.
Ook de trambestuurder moet de voetganger voor laten gaan.
Als je een militaire colonne nadert, dan moet je de colonne voor laten gaan als de colonne van rechts komt op een gelijkwaardig kruispunt, als de colonne al begonnen is met afslaan.
Bestuurders die een voorrangsweg naderen moeten altijd voorrang verlenen aan kruisende bestuurders. Dit geldt ook voor de bestuurder van de tram! Op een gelijkwaardig kruispunt heeft de trambestuurder altijd voorrang. In dit geval zullen de auto en de tram tegelijk over steken.